Yakuza Fantasy 13

Final Fantasy -älskare som jag är sedan SNES-spelen så låg såklart mitt exemplar av Final Fantasy 13 innanför dörren under brevinkastet på releasedagen. Man hade ju hört tonvis med hyllningar av spelet och av det man sett innan så låg förväntningarna minst sagt på topp.

Grafikmässigt är Final Fantasy 13 så vackert att man nästan får en smäll på käften genom tvrutan när man kör igång det och ser det för första gången, otroligt vackert och jag blev kär vid första ögonkastet!

Man hade ju hört om en 10 timmars inledning eller ett 10 timmars intro. Men hur tusan kan man kalla de första timmarna av spel för inledning? Det som egentligen skiljer de timmarna från resten av spelet är att fienderna och bossarna är lättare än resten av spelet (men vilket spel blir inte svårare ju längre man kommer?) och man får dessutom lära sig nya då och då under dessa timar. Exempelvis hur man distribuerar sina erfarenhetspoäng i olika typer av egenskapsträd och hur man med hjälp av föremål man hittar under spelets gång kan uppgradera vapen och andra föremål. Men är detta verkligen något att gnälla på? Alla har det inte etsat i ryggmärgen hur ett jrpg är uppbyggt och tro det eller ej så är inte alla jrpg uppbyggda på samma sätt.

För någon som inte spelat den här typen av spel innan så vore det riktigt tråkigt och dessutom svårt att få all information på samma gång och dessutom lyckas komma ihåg något utav all information efteråt.  Nej någon 10 timmars inledning är knappast snack om, iallafall inte på det sättet som folk har fått det att låta, ungefär som att sitta och titta på skärmen och lyssna på dialoger i 10 timmar. Se det snarare som några härliga timmar av mjukare upplärning inför vad som komma skall.

Jag hann däremot inte mycket längre än 10 timmar in i spelet innan nästa spel damp ner i brevinkastet, inget mindre än Yakuza 3 och eftersom jag tänkte recensera detta så tyckte jag det var lika bra att ta en paus från Final Fantasy även om det tog emot lite efter att ha väntat så länge på det! Men men, jag grät inte för det. Yakuza 3 var nämligen ett riktigt kul lir som rentav var som en orgie av rpg, äventyr, action & beat em up i ett och samma spel. Jag vet inte om det bara är jag men det känns som att Yakuza 3 inte alls fått den uppmärksamhet som det förtjänar i Sverige. Demoversionen som gavs ut på PSN för ett tag sedan kan ha ett finger med i det spelet eftersom demoverisonen visade sig suga rejält. Men man ska inte lita blint på demoversioner, Yakuza 3 ÄR ett bra spel! Recensionen kan ni läsa här.

Och med recensionen klar så ger jag mig nu tillbaka till Lightning, Snow och de andra i Final Fantasy 13, det fina med att bara mjukstarta lite med Final Fantasy 13 sådär för att sedan skjuta på spelandet i en vecka är att jag nu har en veckas spelande kvar utav detta underbara spel, som jag utan Yakuza 3 utan tvekan redan hade spelat iväg! :D

Jag har faktiskt en och annan ouppklarad affär kvar i Yakuza 3 och de planerar jag att avklara såfort jag är färdig med Final Fantasy 13.

Ni andra som köpt FF13, vad tycker ni så här långt? Hur många timmar in i spelet är ni ungefär? Inga spoilers tack! :)

16 Mar 2010