Thief är tillbaka

De som tillhör tv-spelsgenerationen minns kanske att det första Thief-spelet dök för mer än tio år sedan redan och därefter har det fortsatt med uppföljare. När spelet lanserades på sin tid var det något alldeles extra eftersom konceptet var annorlunda mot mängden.

Thief är tillbaka

Spel som lanseras och når oerhörd framgång blir inte sällan en del av en serie. En sådan följetång som följdes upp överraskande så sent som i slutet av februari i år är Thief. De som tillhör tv-spelsgenerationen minns kanske att det första Thief-spelet dök för mer än tio år sedan redan och därefter har det fortsatt med uppföljare. När spelet lanserades på sin tid var det något alldeles extra eftersom konceptet var annorlunda mot mängden. Man kallar den här typen av spel för smygarspel och det gället helt enkelt för dig som spelar att sköta ditt jobb snyggt genom att vara försiktig, smyga och inte göra mycket väsen av dig. Det är mer eller mindre tvärtemot många andra spel så som till exempel GTA där man dundrar fram med buller och bång många gånger.

Thief från början

För dig som kanske inte riktigt har hängt med från början så får vi återigen följa huvudkaraktären som är mästertjuven Garrett. I det första spelet möter vi honom som övergiven och föräldralös i The City. För att kunna överleva så gäller det för honom att helt enkelt stjäla mat. Han går med i något som kallas för The Order of the Keepers som han sedan tar sig ur för att påbörja banan som tjuv. Och det dröjer inte länge förrän han titulerar sig mästertjuv. Uppdragen avlöser varandra, oftast i mindre skala, men så kommer Constantine med i spelet och har ett uppdrag åt Garrett. Uppdraget innebär att Garrett ska stjäla The Eye och om han lyckas väntar en fin belöning. The Eye är en slags magisk artefakt och när Garrett har lagt vantarna på den kommer det fram att han är förrådd. I stället är Constantine en slags gud som kommer att använda The Eye i samband med någon slags illvillig ritual. Och det gäller att stoppa händelseförloppet innan det är för sent.

Thief_10

Överraskande omstart

Oavsett om du har varit med från början eller inte så är Thief 4 efterlängtat. För när det senaste Thief-spelet kom ut 2004 hade man mer eller mindre gjort slut på Garrett och det verkade som om att man hade satt punkt. Nu, tio år senare, återupplivas Garrett på nytt och så också Thief-serien. Här har vår allas mästertjuv råkat ut för en olycka och vid uppvaknandet lider Garrett av minnesförlust och har ingen aning om vad som har hänt. Men det är minst sagt obehagliga händelser och dessutom är en av hans vänner mystiskt försvunnen. Garrett kan ju som bekant det här med att stjäla saker så det gäller för honom att få en bild av allting som skett och det gör han så klart genom att stjäla.

Långsam utveckling

För många har säkert det nya Thief-spelet svårt att mäta sig med många andra produktioner i dag när det gäller grafiken och liknande. Men i och med att Thief är ett så kallat smygarspel kommer du trots allt att spendera mest tid i dunkel miljö. Ljuset är din ovän och mörkret din vän och det gäller att städa upp efter dig så att du inte får de andra efter dig. För dina egna vapen är tämligen begränsade mot fiendens svärd. Dock kan du numera också klättra på väggarna och om du törs kan du hoppa mellan takåsarna på bestämda platser. Som tjuv gäller det så klart också att ha ögon och öron på skaft för runt om i stadens mörka vrår finns det skatter att finna. Genom att samla på sig guld och silver kan Garrett höja sina egenskaper på olika sätt.

Det gäller att ha tålamod när du spelar ett smygarspel som Thief och det gäller att hålla huvudet kallt. Det finns inte direkt några actionfyllda uppdrag här inte men du kommer att ha nerverna på spänn. För det gäller att studera och räkna ut innan man gör något för att inte hamna i soldaternas händer.

Thief har blivit något av en klassiker och även om tekniken kanske inte har hunnit gå alltför många steg framåt sedan sist så är det säkerligen ett kärt återseende för många med en omstart för Garrett.

 

22 Jun 2014