Vad skrämmer er? Gillar ni skräckspel?

Vad får nackhåren att resa sig på er i spel?

Det tog mig några år från release, men nu har jag äntligen funnit tiden att spela igenom Dead Space. Man hade ju hört både det ena och det andra om vilket läskigt spel det skulle vara. Svamprikets @LuddeLundblad skrek som en flicka när han spelade det och andra vänner från twitter saknade den trygga tillvaron i sina bardomsrum.

Jag vet inte om det är jag som är avtrubbad men jag tycker inte Dead Space är skrämmande ... alls. Visst kunde man rycka till vid de två första gubben-i-lådan-tricken som blev ett ståndigt återkommande moment i spelet men efter ungefär två gånger så är man liksom beredd på det. Men det var ett ganska roligt spel.

Ja, jag kanske är avtrubbad, jag är ju faktiskt ett STORT skräckfan men även ett stort sci-fi-fan. Att jag föddes på VHS-omslaget till Friday the 13th vore väl att ta i (även om den gavs ut samma år som jag  föddes). Men uppvuxen med skräckfilmer är jag helt klart och så här i vuxen ålder så är jag ett stort fan av den döende genren. Då kanske det är naturligt att man inte låter sig skrämmas av ett spel? Men riktigt så enkelt är det inte, nog kan jag fortfarande känna obehag och så där av skräckspel. Men det krävs betydligt mer än Dead Space. Snarare så handlar det om just kombon sci-fi & horror, det är ingen slående kombo enligt mig. Båda genrerna är riktigt bra och gör sig hur bra som helst var för sig själv men skräck och science fiction skrämmer inte mig.

Vad jag däremot kan gå igång på och skrämma upp mig själv med är med psykologiska skräckspel. Spel som snarare än tråkiga gubben-i-lådan-effekter satsar på att bygga upp en läskig stämning rakt genom hela spelet. Med rätt stämning så fungerar även gubben-i-lådan betydligt bättre än bara spontant kasta in dem här och där. Känner att denna typ av spel är något av en bristvara på senare år. Alan Wake anspelar lite på det men där blir det ändå mer action och skräcken i Wake handlar snarare om panik av att ständigt ha skuggor i hälarna än den obehagliga stämningen som jag gillar. Men missförstå mig inte, Alan Wake är ett fruktansvärt stämningsfullt spel, bara på ett annat sätt. Det har inte blivit många läskiga skräckspel på senaste åren men jag tänker på spel i stil med Silen Hill, främst de gamla delarna och japanska skräckspel brukar också kunna gå hem.

Lättläst: Jag vill ha skräckspel som bygger på psykologisk skräck och där spelet har en obehaglig läskig stämning rakt genom med ljud och miljö, gärna lite mer realistiskt för att kunna relatera mer till det. Jag gillar sjuka saker, galna och konstiga saker, helst ska det dessutom spelas sent på kvällen eller natten. Aliens är inte läskigare än stora slemmiga fiskar med huggtänder  :)

"Amnesia" tycks vara något i hästväg när det gäller skräckspel, i alla fall om man ska tro på skriken i de klipp som ligger  ute på  youtube och de kommentarer man hör från andra människor. Jag önskar det fanns till till konsol!

Vad går ni igång på när det gäller skräckspel? Gillar ni ens skräckspel? Och ni som finner Dead Space så läskigt, är det verkligen något mer än gubben-i-lådan-tricken som skrämmer er?

Apropå skräck och Dead Space så har Tobias recenserat Dead Space 2

11 Feb 2011