Recension: Limbo

Den lilla pojken yrar runt ensam i mörkret, i de kalla svarta skogarna bland tusentals dödsfällor. Vad gör han där egentligen? Hur hamnade han där? Ingen som vet, ingen som vet. Vad vi dock vet, är att för varje steg han tar så riskerar han livet på minst ett sätt. I mörkret finns faror överallt och de slutar alltid blodigt för den lilla pojken. Detta mina vänner är spelet Limbo från danska PlayDead, förmodligen den mest fascinerande nyansen av svart som vi någonsin kommer att få uppleva.

Limbo är något bland det vackraste och roligaste jag spelat på väldigt länge, aldrig har så lite gjort så mycket! Ni vet hur man ibland kan önska att spelen var mer som... förut? Mindre krimskrams och mer tvspel. Precis så är Limbo. Det finns ingen inledning, det finns inga dryga mellansekvenser, det finns inga låna tutorials som talar om för dig hur du ska spela. Limbo är precis som förr i tiden, spelet presenteras av en enkel skärm där du kan välja att starta spelet varpå du kastas direkt in i mörkret, svårare än så behöver det ju inte vara, eller hur? När du startar hamnar din karaktär, den lille, lille pojken i ett bäcksvart mörker där man i skuggorna kan urskilja en skog. Härifrån är det upp till dig själv att förstå vad som behöver göras, du får inte veta någonting alls, vilket är rätt skönt eftersom det blir ett väldigt avslappnat och skönt spelande där man inte behöver hålla reda på tusentals saker under tiden. Det spelet handlar om är att du ska hitta din förlorade syster. Samtidigt som man kan tycka att en inledning med lite story som kunnat ge lite inblick i vad sjutton spelet egentligen handlar om hade varit på sin plats, så tycker jag att avsaknaden är precis vad som gör Limbo till ett väldigt speciellt och lättsamt spel för vem som helst att avnjuta, för ibland vill man bara spela.

Spelmässigt så vet jag inte alls vad man kan jämföra Libmo med, ingenting förmodligen, i alla fall inte i detta utförande. Det är en plattformare fyllt av pussel och kluriga passager och med fällor som behöver undvikas om man inte vill möta en säker död. Limbo är inte bara ett spel utan minst lika mycket ett konstverk, visst så kan man väl säga om många spel men Limbo är speciellt. Den svarta och tunga atmosfären med sina stämningsfulla bakgrundstoner frambringar en spelupplevelse som praktiskt taget slår en knytnäve rakt genom bröstet och griper tag om hjärtat, förstår ni hur fint det är?

Less i more finns det ett uttryck som heter och hade jag inte vetat bättre så hade jag sagt att Limbo var det som gav upphov till uttrycket. Allt är enkelt, grafiken är enkel om än sjukt fin. Detsamma gäller kontrollerna, här finns inga konstiga knappkombinationer och ett dussintal olika knappar att hålla reda på, det du behöver hålla reda på är styrkorset och två övriga knappar, en för att hoppa och en för att "använda" saker, det kan till exempel röra sig om att dra eller trycka på föremål. Enkel vy, en stor tydlig bild som ofta är precis lagom utzoomad för att kunna ge en bra överblick och ingen störig svårstyrd kamera att hålla reda på, något som de mindre insatta tvspelarna brukar uppskatta.

Pussel pussel på skärmen där, sig mig vem smartast på jorden är. Limbo är fullspäckat med pussel som det är upp till dig att lösa. Vissa är av enklare modell medan vissa är sjukt kluriga och kan få vilken problemlösare som helst att slita håret av sig i vansinne samtidigt som allt självförtroende i lagom takt bryts ner till atomnivå. Oftast så leder dessutom ett fel utfört pussel till en säker och svartvit blodig död, precis som alla de fällor som finns utspridda i spelet gör. Men det sköna med Limbo är att man inte blir speciellt irriterad när man dör. Jag satt i soffan och bara log med mungiporna i höjd med öronen trots att jag dog gång på gång, på gång, på gång. Det  var till och med så att man log lite extra när pojken ibland blev kluven på mitten eller spetsad på en påle. Om inte det är spelglädje, ja då vet inte jag vad som är det.

Jag gillar Limbo så sjukt mycket på grund av sin enkelhet och det vackra utförandet både grafiskt och ljudmässigt, Playdead har lyckats skapa en helt underbar atmosfär i ett spel som på grund av att det är väldigt unikt och speciellt sticker ut ur mängden.  Spelet är först ut i Xbox 360-kampanjen Summer Of Arcade som startar på Onsdag, 21:a Juli. Summer Of Arcade består av en rad spel Xbox Live Arcade-spel som släpps via Marketplace och kan köpas för ca 150 kronor. Limbo har redan väckt ett stort intresse utifrån de bilder och klipp från spelet som visats på nätet. Men för säkerhets skull så tänker jag ändå säga detta, om ni planerat att bara köpa ett XBLA-spel i sommar så är det Limbo ni ska köpa och om ni inte tänkt köpa något alls, så ska ni genast ändra er och köpa Limbo, det är värt varenda spänn!

19 Jul 2010