Recension: Ivy The Kiwi

Mitt Nintendo Wii har stått i skuggan av tungviktarkonsolerna PS3 & Xbox 360 större delen av året. Jag har nästan tappat hoppet efter allt skräp som fullkomligt prutar ut till konsolen, Wii är värd bättre. Ibland kommer det dock små guldkorn ett par, tre stycken per år ungefär. Och nu har det hänt igen, låt mig presentera det vackra puttenuttiga pusselspelet Ivy The Kiwi, utvecklat av Prope. Pusselspel är inte en genre jag är direkt familjär med men det var något med Ivy The Kiwi som ändå fick mig att vilja testa det.

I spelet ska du hjälpa den lilla kiwifågeln Ivy att ta sig genom kortare och längre banor. Ivy kläcktes ur sitt ägg bara för att hitta en stor ensamhet i världen utanför. Du hjälper Ivy att ta sig fram genom banorna genom med wiimoten sätta ut rankor som hon kan vandra på. Rankorna kan dock användas på fler än ett sätt, du kan bland annat dra ut och släppa en ranka för att på så vis skicka iväg Ivy genom luften. Rankorna kan även effektivt används för att besegra fiender i form av bland annat elaka små råttor. Kontrollerna är lätta, det finns inte så mycket att fundera över och allt presenteras väldigt simpelt och bra genom spelets gång för att förbereda dig inför problem som komma skall.

Banorna kan till en början verka väldigt enkla men det blir garanterat svårare längre in i spelet och det finns MÅNGA banor. Varje bana går på tid och om du försöker samla alla bonusföremål på banan så är det lätt att glömma bort tiden eller helt enkelt bara inte hinna i mål innan tiden runnit ut. Väljer man att inte bry sig om bonusföremålen så får man givetvis en mindre utmaning eftersom det då blir lättare att ta sig i mål i tid.

Jag tycker spelidén i Ivy The Kiwi är genialisk, det hela är väldigt trevligt utfört med mysig design och musik. Spelet passar så väl barn som äldre spelare som gillar pussel. Jag hade dock gärna sätt lite fler element som bidragit till större variation i spelet, det kan stundvis kännas lite enformigt. Men jag tycker det är ett riktigt bra spel som förtjänar mer uppmärksamhet, klart ett av de bästa spelen till Nintendo Wii 2010. Perfekt relaxspel att lira ihop med någon annan, jag och spelade ihop med min sambo och det var riktigt trevligt. Skulle spelet släppas som nedladdningsbara spel till Xbox 360 och PS3 så skulle det säkerligen bli en riktig succé! Betyget hamnar i mina ögon på en 3:a, för ett högre betyg hade jag velat se mer variation och lite mer nyskapande design samt vassare grafik. Men en 3:a är ett bra betyg och jag rekommenderar verkligen att man testar det om man gillar pussel!

3 Nov 2010