Recension: Modnation Racers

Modnation Racers, ännu ett Mario Karts i förklädnad? Jajjemen!

Visst är det lite så, speciellt om du slänger in Little Big Planet i mixen också. Du åker runt runt på snirkliga banor med snäva kurvor och hissnande nedförsbackar, helst en bana som någon annan spelare skapat, du tar kål på dina motståndare med hjälp av de power-ups och bonusföremål som du hittar på banan. Vi har sett detta flera gånger tidigare men Modnation Racers är ju knappast mindre kul för den sakens skull!

Modnation Racers går liksom sina föregångare inom genren ut på samma sak, sladda snyggt genom kurvorna och använda de vapen och bonusar du hittar för att vinna. När jag säger sladda så menar jag det! Genom att sladda fram eller drifta som det så snyggt heter nu för tiden så bygger du upp en typ, boost-buffert som du kan använda för att få lite extra skjuts i kärran. Sladdar du oavbrutet genom flera kurvor utan att lätta på handbromsen så får du alltså ordentligt med hastighetsbonus att bränna av när du behöver den som mest. Detta är mer eller mindre ett krav för att hänga med dina motståndares kärror. Här och där på banorna så finns det lådor med bonusprylar som du kan plocka upp genom att köra på dom, det kan röra sig om till exempel missiler eller andra vapen för att ta ned dina motståndare på jorden eller varför inte en sköld för att skydda dig mot inkommande attacker? Du kan också få grymmare vapen genom att samla på dig flera lådor på vägen men det är inte helt lätt eftersom du tappar allt om du blir attackerad, vilket du blir... typ hela tiden.

Att gasa, bromsa och sladda är för visso enkelt men att precisionsstyra och kontrollera din kärra till fullo är svårare eftersom styrningen är lite halvtaskig. I princip så blir alla ungefär lika bra på att köra en Modnation Racers-kärra ganska snabbt, det som sedan istället avgör racens utgång är hur mycket flyt / otur du har. Exempelvis så finns det rörande hinder på banorna som kan knocka dej av vägen, har du tur så missar det dig har du otur så blir du träffad. Men mest av allt så hänger det nog på hur mycket tur du har med bonusarna på vägen, prickar du på de bästa? Eller gör dina motståndare det? Att sladda genom en S-kurva utan att avbryta sladden är trots den svajiga styrningen rätt enkelt men att undvika 14 missiler bakifrån är desto svårare för att inte säga omöjligt ibland.

Ok så här långt så låter Modnation Racers som en ganska vanligt kart-racer eller hur? Vad är det då som gör det så jäkla kul? Moddandet! Man kan modda banor, karaktärer och fordon och det tar banne mig aldrig slut på möjligheterna. Jag ljuger inte när jag säger att jag satt i nästan 45 minuter och pillade med min karaktär första gången jag startade spelet, istället för att ivrigt kasta mig in och race:a, hur kul som helst. Möjligheterna är oändliga och om man vill så kan sitta precis hur länge som helst och finslipa sin figur med olika kläder, frisyrer, färger, ögontyper osv. Ju mer du spelar desto fler saker kan du använda i dina moddningar och alla saker går i sin tur att modda på olika sätt, ja ni hör ju själv hur det låter, det tar aldrig slut på möjligheter att förändra och skapa. Jag tycker det är extra roligt att man faktiskt kan göra riktigt snygga look-a-likes i spelet, speciellt karaktärer från andra spel. Att göra, eller att "modda" sina egna banor är också roligt och även här kan man så klart hålla på i princip hur länge som helst för att få till den perfekta banan, den snyggaste, eller den roligaste. Eller så gör man det lätt för sig och ritar bara ut spåret för hur banan ska gå och auto-moddar resten av banan, beroende på vilket humör man är på.

Precis som vanligt i denna genre så är det i flerspelarläget som Modnation Racers glänser som mest. När du spelar online så kan du möta andra spelare och ta del av andras kreationer, såväl banor som karaktärer och fordon och du kan så klart dela med dig av dina egna kreationer. Det är här i princip alla Modnation Spelare kommer att spendera sin tid när de inte spenderar den på att finslipa sina kreationer i modstationen. För visst är det väl ändå så att kart-racing-spel känns rätt tråkiga när man inte har någon att dela dem med? Men när man väl får spela med andra spelare så kan de bli precis hur roliga som helst! Modnation Racers är verkligen inget undantag tvärtom så är det i detta fallet extra viktigt att ha någon att dela glädjen med, din karaktär som du suttit och putsat detaljer på så himla länge blir aldrig så snygg som när andra får spana in den. I Modnation Racers kan du tillsammans med hela världens spelare vara med i skapandet av miljontals banor.

Det är möjligheterna att skapa alla dessa kreationer som gör Modnation till vad det är, gameplay & teknikmässigt så känns det inte helt olika andra kartingspel, det är ingen ultrasnygg grafik, inga enastående kontroller eller speciellt nyskapande ideér men det är ändå ett ruggigt roligt spel så fort man lirar med vänner eller helt okända människor online. Singleplayer känns inte som mer än en slapp skola för nybörjare inom genren men när man väl spelar mot riktiga spelare så kan det bli precis hur kul som helst, för att inte tala om hur snygga kreationer man kan få till om man bara har lite tålamod och sinne för detaljer.

Sist tänker jag nämna den minst roliga detaljen med Modnation Racers och det är laddningstiderna, jag har i ärlighetens namn aldrig varit med om längre laddningstider i ett PS3 spel tidigare. Kan man stå ut med långa laddningstider så är det dock bara att köra på. Och med det sagt så skulle jag vilja rekommendera Modnation Racers till alla som gillar Mario Kart & Little Big Planet. Det är roligt och lättsamt spel som till och med min mormor skulle klara av, även om det skulle innebära en del svordomar över att bilen inte styr riktigt som hon vill.

Modnation Racers är ett bra spel som trots halvdana kontrollerna och långa laddningstider är ett riktigt underhållande spel om man gillar genren och om man gillar att skapa egna figurer och banor. Men tänker man bort skaparmöjligheterna så sticker det inte ut från mängden.

Betyg: Bra!

26 May 2010