Jag kan äntligen slöspela, EmmyZ gästbloggar

För mig har World of Warcraft alltid handlat om End Game. Den delen av spelet där man tar sig an de stora utmaningarna, slåss mot de stora bossarna och förbereder sig därefter. Det har tagit mycket tid, kraft och energi under många år. Fast jag minns det ändå med en sorts värme i hjärtat.

Dock är den tiden förbi. Jag har inte längre ork eller tid att engagera mig i spelandet på det sätt som jag en gång gjorde. Därför var också mina känslor inför releasen av den senaste expansionen, Cataclysm, tudelade. Hur skulle jag kunna spela spelet utan att fastna i raidanet och skulle jag tycka att det var lika roligt att inte få köra End Game?

Det dröjde dock inte länge innan jag insåg att det går alldeles utmärkt att bara slöspela även i World of Warcraft. Och tack vare Cataclysm (som inte bara lägger till nya områden i spelet, introducerar två nya raser och höjer leveltaket med fem levlar) som förändrar hela världen från grunden har jag massor med nya saker att utforska - utan att behöva ge mig in i ett seriöst slutstridsspelande.

För mig innebär Cataclysm en förändring som World of Warcraft verkligen behövde. Äntligen får jag åter igen springa på de öppna vidderna i Azeroth och eftersom utvecklarna förändrat i princip hela den gamla världen så finns det så mycket att upptäcka att jag numera i princip kan hålla mig på endast den ena av de två kontinenterna och ändå nå level 60 som är maxlevel för zonen.

Jag har inte hetsspelat alls sedan expansionen kom. Istället har jag knatat runt med några låglevel-karaktärer, kollat in förändringarna i de olika rasernas startzoner, flugit över Azeroth med min flygande drake och utforskat den nya vattenvärlden som är en del av de nya områdena för höglevlare. Och jag trivs med mitt nya lugna tempo.

Under de sex år som World of Warcraft har funnits på marknaden har det förändrats en hel del. Det är knappt samma spel längre. Och även om en del förändringar gjort spelet lite för enkelt och casualfokuserat så tycker jag att helheten bara blir bättre och bättre. Världen blir mer och mer föränderlig och anpassar sig efter de uppdrag du utför. Berättelsen förklaras mer ingående och med mellansekvenser och uppdragen har blivit mer varierande och roligare att göra.

För mig är World of Warcraft det där spelet som jag antagligen alltid lär spela och älska. Även om det ibland är mer sporadiskt än annars. Ett andra liv, vid sidan av det vanliga.

//EmmyZ

18 Jan 2011