Ignorans är den bästa vetskapen

Jag vet inte hur det är med er, men personligen läser jag sällan recensioner. Speciellt när det kommer till spel där förväntningarna är riktigt höga. Låter det konstigt? Låt mig förklara. I mitt tycke är det allt för ofta som recensenterna avslöjar lite för mycket i sina texter. De flesta menar väl och försöker skriva en text som inte ska vara allt för avslöjande. Tyvärr slinker det allt för ofta med en liten hint om vad som komma skall. Vilket är ganska naturligt. Att bara få reda på hur kontrollen, grafiken eller ljudet är räcker oftast inte. De flesta vill veta om själva berättelsen också är något att hänga i julgranen.

Men är det ett väldigt lyckat spel så är det tydligen svårt att inte släppa en, eller flera, spoilers. Jag vet hur det är. Det är likadant när jag ska försöka förklara hur bra, eller dåligt för den delen, ett spel är för mina vänner. Utan att tänka sig för vill man förklara hur storartat spelet är. Hur gripande berättelsen är eller hur nervpirrande det är att se vad som döljer sig bakom hörnet. Så kära recensenter, tänkt efter en eller två gånger innan ni skriver era tankar om spelet. Jag vill i alla fall inte veta för mycket, för då förstörs spänningen.

Ska väl tillägga att jag faktiskt läser recensioner lite då och då. Vissa spel kan jag behöva veta lite mer om innan jag bestämmer mig om jag ska lägga min surt förvärvade riksdaler på dem. Speciellt om jag är lite misstänksam, men där det ändå finns en viss form av intresse.

Detta inlägg publicerades första gången på Radio Speltorsks bloggen 100207.

22 Feb 2011