Final Fantasy XIII Första Intrycket

Nu tycker jag att jag har testat spelet tillräckligt mycket för att kunna skriva lite om vad jag tycker om det.

Grafikmässigt Så är det ju till att börja med vansinnigt snyggt med grymma detaljer och vackra färger. Grafikmässigt är det nästan perfekt, det förekommer dock om än väldigt sällan liiite lite seg bilduppdatering men det är under så korta sekvenser och så sällan att jag inte bryr mig. Karaktärerna är otroligt vackra och så detaljerade i ansiktsdrag och hår osv. osv.

Ljudet Musiken är ju som i precis alla Final Fantasy spel utmärkt dock är jag fortfarande besviken över att man inte kan spela spelet med Japanska röstskådespelare och engelska undertexter. Jag älskar Japanska och tycker det tillför mycket känsla när det är i rätt spel, Final Fantasy är den typen av spel! Jag hade absolut betalt mer för någon form av special edition med Japanskt tal som extramaterial. I övrigt är jag nöjd med allt från ljuddetaljer till musikstycken. Hade gärna hört lite mer inslag av de klassiska Final Fantasy låtarna i nya tappningar, men man kan ju inte få allt. En liten detalj som jag retat mig på några gånger under spelets gång är Vaniles röst, stundvis finns det inget alls att klaga på utan tvärtom så har nog en behaglig berättarröst som skulle passat i vilken saga som helst. Men stundvis är det som om hon fått en blödning i hjärnan vilket resulterar i att hennes talförmåga totalt rasar och hon låter som ett barn och dessutom som att hon är helt bakom flötet. Och vips, så är hon normal igen, hmm.

Stridssytemet är inte så tråkigt som det kan verka Tvärt om är fighterna är riktigt jävla bra, i början kan de te sig lite enformiga och väl enkla men det blir skillnad, tro mig. I striderna så väljer man Auto eller Abilities, med auto så köar spelet själv upp abilities som ska utföras och med abilities så väljer du själv vilka abilities du vill använda och i vilken ordning. I början har man inte så många olika abilities och man kan lika gärna använda auto i de flesta situationer. Men när du kommit några timmar i spelet så kan det rentav vara förödande eller åtminstone ett väldigt mycket sämre strategiskt val att i striderna använda autofunktionen.

En liten bit in i spelet så får man också möjligheten att skapa olika slags profiler för ditt team där du i de olika profilerna tilldelar dina övriga lagkamrater (som du inte kontrollerar själv i strid). Dessa profiler är också något som man kan skifta mellan under strid och något som du kommer att få göra mycket mer ofta längre in i spelet. Med andra ord så blir det en bit in i spelet ett mycket mer intensivt stridande med mycket skiftande mellan profiler och med manuella abilities.Vilket såklart är roligare.

Vanliga fiender och bossar blir också så klart svårare ju längre in du kommer, och efter några timmar så kommer du till en betydligt mer öppen värld än den du börjat vänja dig vid och jag skulle vilja påstå att det är inte förens du kommer hit som det stora äventyret tar fart på riktigt.

Laddningstiderna är nästan obefintliga på PS3:an, jag kan inte uttala mig om hur 360-versionen är, däremot är ju 360versionen på ett antal skivor medan PS3-versionen ligger en Bluray-skiva.

Nåja, jag hade bara tänkt skriva några tankar så här tidigt i spelet, jag kommer kanske med en recension när jag är klar med spelet! ciao!

22 Mar 2010