Det är mycket snack om Alpha Protocol just nu

Releasen av spionage RPG:et Alpha Protocol närmar sig och nu är det ganska exakt en månad kvar till release. Spelet släpps till både Playstation 3 och Xbox 360 (och PC). Spelets titel och speltyp har intresserat mig sedan första stund, "The Espionage RPG" liksom, hallå? Vem blir inte intresserad? Att RPG alltid varit den genre som legat mig närmast om hjärtat spelar såklart in här. På senaste tiden har det snackats mycket om spelet på spelsajter och bloggar och min pepp har växt, en hel del faktiskt.

I spelet spelar man som spionen Michael Thorton som börjat jobba undercover sedan ett uppdrag gått åt skogen och alla hans tidigare kontakter brutit kontakten med honom, regeringen i USA jagar honom och hans gamla uppdragsgivare har vänt honom ryggen.

Spelets dialoger har ett DSS-system som jag bara älskar. DSS står för Dialogue Stance System vilket i kort innebär att spelaren ges tre olika alternativ att svara med i dialoger exempelvis i form av olika attityder eller ställningstagande. Enligt utvecklarna själva ska de tre olika attityderna och svaren vara baserade på "de 3 b:en"; Jack Bauer, Jason Bourne & James Bond, inga dåliga agenter! Inte svårt att förstå att de mer aggressiva alternativen är baserade på Jack Bauer.

Självklart får de olika alternativen olika utgångar beroende på vem dialogen är med, vissa karaktärer viker sig snabbt inför en aggressiv framtoning medan vissa kanske besvarar aggressivitet med aggresivitet.

Förutom de uppdrag som måste göras för att driva spelets story vidare så finns även ett antal sidouppdrag som man kan göra om man själv vill.

En annan detalj som tillsammans med DSS dialogerna gör spelet intressant för mig och som gör det till en blandning av action & RPG och inte bara till "another action game" är att man på sätt och vis får göra in egen Michael Thorton. Man får nämligen själv anpassa Michaels ansikte och kläder, man får också välja vilka färdigheter man vill satsa på att utveckla beroende på vilken typ av spion/agent man vill vara. Vapen är också något som kommer gå att anpassa med större magasin, sikten, ljuddämpare etc.

Nu är jag mer taggad än någonsin på Alpha Protocol och hoppas på att spelet blir vad jag hoppas på!

27 Apr 2010