Dags för GGA 2010

HÖGSKOLAN PÅ GOTLAND SATSAR STORT PÅ SINA SPELSTUDENTER

Skandinaviens första spelutbildning, GAME, arrangerar i år sin största spelmässa hittills. Gotland Game Awards (GGA), arrangeras årligen av Högskolan på Gotland vars över 500 spelstudenter varje år tävlar med spelen de har utvecklat under året som gått. Här presenteras många innovativa spel för en jury som i år består av representanter från såväl utländska universitet som några av världens mest framgångsrika spelföretag.

På Gotland Game Awards visas resultatet av ett års hårt arbete av studenterna. Skolan hjälper studenterna med datorer, program, kontor, kontakter, mässmaterial med mera för att de ska ha så stora möjligheter som möjligt att förverkliga sina speldrömmar.  –”Mässan är en stor motivationsfaktor för oss studenter. Skolan gör det möjligt för oss att gå från teori till praktik och det är en stor kick för oss att se våra spel spelas av allmänheten” säger Sara Pauni som är en av studenterna som deltar i år.

I år tävlar över 40 helt nya spel och datoranimerade filmer. I samband med mässan ger sponsorer gåvor till ett sammanlagt värde av över tre miljoner kronor till studenterna i syfte att stödja deras utveckling. Gåvorna är allt från spel och datorprogram till resor över hela världen, där studenterna får ställa ut sina spel på världens största spelmässor. Representanter från några av världens största spelföretag som exempelvis Lionhead, Microsoft, Starbreeze och Paradox kommer till mässan ge feedback till studenterna samt hitta talanger till sina företag. –”Skolan är välkänd bland dessa företag då många redan har anställda som har studerat hos oss” säger Don Geyer, programansvarig för spelutbildningarna på skolan.

På mässan finns 18 olika priskategorier för att motivera studenterna. Ett speciellt pris är det som Högskolan delar ut tillsammans med UNICEF till det projekt som genom sitt spel har motarbetat diskriminering och främjat mänskliga rättigheter. Några av kategorierna riktas sig endast till de studenter som studerar datoranimerad film. Förra året besökte Disney Pixar Gotland Game Awards för att ge feedback på studenternas arbeten samt hålla seminarium. I år är John Klepper och Steven Ilous inbjudna vilka bland annat har gjort specialeffekterna till filmer som Matrix triologin och Polarexpressen.

Spelmässan som i år arrangeras för fjärde året i rad, äger rum den 7:e och 8:e juni på Wisby Strand. Den är öppen för allmänheten som kommer att ha möjlighet att prova på alla spel som ställs ut, samt delta i olika tävlingar med fina vinster. På kvällen till mässans sista dag är den stora prisutdelningsceremonin och i anslutning till denna kommer det även att bjudas på fyrverkeri och lasershow.

Bor man på Gotland eller har möjligheten att besöka Visby 7-8 Juni så bör man ju absolut besöka mässan. Själv bor jag ju alldeles för långt bort och befinner mig vid mässans tidpunkt dessutom på en liten Ö i Atlanten.

Vill ni veta mer om GGA 2010 kan ni besöka deras hemsida

5 Jun 2010