Årets Sötaste och Årets Mest Underskattade

Vi på Onlajn tycker om rättvisa, därför tyckte vi att det inte var mer än rätt att Tobias och Mattias valde ut varsin valfri kategori för dagen. Tobias har kikat på ett av årets sötaste spel, medan Mattias tar upp något som han anser inte alls fått den uppmärksamhet som det förtjänar, årets mest underskattade helt enkelt.

Årets Sötaste: Ilomilo

Visserligen har spelet inte officiellt släppts ännu på Xbox Live Arcade. Men genom en ”hemlig” sajt finns det möjlighet att redan nu hämta hem årets mest gulligaste spel. För er som dessutom har en mobil med Windows Phone 7 kan ni bära med er detta lilla underverk vart ni än går. De två små filurerna Ilo och Milo ser ut som två små dockor och ger mest underliga (dock gulliga) ljud ifrån sig i sin jakt på andra små filurer kallade Safkas. Jag och min sambo fann det väldigt mysigt att sitta tillsammans och lira spelet nu runt jultider, med ett glas julmust och pepparkakor nära till hands. Det är svårt att bli besviken på det ganska simpla spelet från Malmö baserade SouthEnd Interactive.

/ Tobias

Året Mest Underskattade: 3D Dot Game Heroes

Jag förstår att många av dagens spelare är en ny generation som inte var med om de tidigare Zelda-äventyren, 8-bitars-äventyren till NES.  Vilket kanske gör att just de spelarna har svårt att relatera till 3D Dot Game Heroes, då är det väl lätt hänt att man missar spelat. Samtidigt så verkar det som att alldeles för många gamla rävar som mig själv, som växte upp med Zelda-spelen till NES också missat det. 3D Dot Game Heroes är ett retrodoftande spel och en ren och skär hyllning direkt till Zelda och liknande spel och jag tänkte slå ett slag för spelet i hopp om att några fler köper det och ger det en chans. Jag tycker det känns som att spelet hamnat i skymundan och inte alls fått den uppmärksamhet som det förtjänar, därför utser jag det till årets mest underskattade.

Såväl grafik som musik är direkt hämtat ur Zelda men det låter ju såklart annorlunda och när ett 2d-spel helt plötsligt blir ett 3d-spel (eftersom en elak trollkarl förtrollar den gamla 2d-världen till en 3d-värld) så ser det också helt annorlunda ut. Men det är inte bara det ljud och grafik som är hämtat direkt från 80-talet utan även sättet att bygga upp och presentera ett spelet på, kartor, miljöer, invånarnas sätt att prata med mera. Zelda må vara huvudinspirationen eller rättare sagt formen som spelet är stöpt i men 3D Dot Game Heroes refererar på olika vis till flera både gamla och nya spel.

Jag tycker spelet är en riktig guldklimp och jag vill uppmana alla med en PS3 att testa 3D Dot Game Heroes om ni inte redan gjort det. Det är lite synd att det är exklusivt för PS3 för de som inte har konsolen, men så är det! Just nu går det att hitta spelet billigt, 299 spänn såg jag det för alldeles nyss, det är ju som hittat. Helt klart värt! Det finns mycket att säga om spelet och är ni fortfarande tveksamma så leta upp lite recensioner och ta reda på  mer och om någon av er helt missat spelet så kan ni spana in en trailer här.

/ Mattias

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen "Årets spel enligt svenska spelbloggar", där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i en helt valfri kategori: Aftonstjaerna, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

19 Dec 2010