Årets Trend

Åt vilket håll jag än vänder mig i korsningen där jag står, så ser jag dem, i stora horder. Överallt hopas gatorna av de levande döda. Dessa vidriga massor som fyllt de dödas kroppar, som får dem att åter vandra, som får dem att låta, som får dem att törsta. Apokalypsen är här.

Jag utnämner "Zombies" till årets trend. Något som infekterat både böcker & tidningar och film & tv och som i år dykt upp och blivit alltmer populära i spel. Ni kanske trodde jag pratade om Pacman i det inledande stycket? Sorry!

Först och främst så har vi ju stortiteln Dead Rising 2 som dessutom levererade prologen, Case Zero till Xbox 360 innan release och nu kommer även epilogen, Case West innan året är slut. Både prologen och epilogen är Xbox 360-exklusiva och köps via marketplace. Lite synd för PC och PS3-ägare eftersom åtminstone Case Zero var riktigt riktigt bra.

Dead Rising 2 handlar ju om just detta, zombies. Även i det populära tower defence-spelet Plants Vs. Zombies som kom tidigare i år har de sin självklara roll. Men under året har de börjat krypa in i helt andra spel, spel där de kanske hör mindre hemma. Spel som den senaste Call Of Duty-titeln, Black Ops och det omåttligt populära western-äventyret Red Dead Redemption. Två av årets absolut hetaste spel. Black Ops kommer ju med ett zombieläge medan Red Dead Redemption fick det via det nedladdningsbara extramaterialet Undead Nightmare. Jag tror även Black Ops kommer att få ett utökat zombieläge på detta vis.

Det här med DLC är ju så fint eftersom det kan utöka spelet och ge oss vidare upplevelser med det. Det är ju dock bra om det används på rätt sätt och inte bara vara ett sätt för utgivarna att pumpa oss på mera pengar genom att ge oss spelen bit för bit. I fallet med Red Dead Redemption har Rockstar verkligen använt DLC:et på rätt sätt och gett oss något som spinner vidare och utökar spelet på ett sätt som man inte hade väntat sig innan. Att lägga in zombieläget i spelet från början hade visserligen varit möjligt men det hade inte känts så naturligt. Och DLC:et Undead Nightmare är verkligen (döds)bra! Ingen tvekan om den saken. Det är svårt att prata om det utan att spoila spelets huvudstory så jag tänker inte säga så mycket om det. Men jag rekommenderar verkligen att alla som lirat RDR och som gillade det att sluta tveka och skaffa zombie-DLC:et medsamma. Det sätter storyn minst sagt i en helt ny vinkel och jag garanterar nya härliga speltimmar!

Just nu känns det som en uppåtgående trend och känns det inte som att zombie-DLC har blivit, eller kommer att bli ett erkänt uttryck? Jag vet att det råder delade meningar om det här med zombies som letar sig till fler och fler spel men jag gillart'! Så länge det är välgjort så är jag all for the undead. Och med tv-serien The Walking Dead som blivit en succé så tror jag vi kan vänta oss något av en zombiehysteri framöver.

Mer död åt folket!

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen "Årets spel enligt svenska spelbloggar", där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin 'Årets trend': Aftonstjaerna, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Gamingmama, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Onlajn, Pixelviking, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

2 Dec 2010