Årets tredje bästa spel

Åååååååhhhhhh, va spännande det börjar bli nu! Om man skulle dela ut medaljer så skulle dagens val få en bronsmedalj. Eller ja, två bronsmedaljer eftersom vi fortfarande har valt varsitt spel. Är det så att Tobias och Mattias har fastnat för samma spel idag tro?

Tobias – Heavy Rain

Föregångaren Farenheit spelade jag igenom bara för något år sedan. Jag gillade verkligen vad jag såg, men precis som alla andra var jag en aningen skeptisk till själva finalen i spelet som både kändes abrupt och väldigt underlig. Så visst var jag lite nervös över hur Heavy Rain skulle bli, men var samtidigt väldigt imponerad av de filmer som vi hade fått ta del av innan spelet skulle släppas. När jag väl satt där och med darrande hand försökte göra det som jag trodde var bästa för Ethan, Madison, Norman och Scott insåg jag mina farhågor var onödiga. Den här gången har David Cage inte fallit för grupptrycket, utan faktiskt hållit sig till sin egna vision. När jag hade spelat klart så kände jag mig ganska slut i huvudet, jag ville inte förstöra den upplevelse jag hade varit med om med ytterligare en genomspelning på en gång. Jag vill hellre vänta ett år eller så för att återvända till jakten på Origami mördaren. För återvända lär jag göra, vilket väldigt sällan händer för egen del när det gäller spel. Bara av den anledning förtjänar Heavy Rain tredje platsen.

Mattias – Heavy Rain

Jag minns som igår när jag sent en vinterkväll för ungefär fem år sedan laddade min gamla trogna Xbox med ett för mig just då helt okänt spel vid namn Farenheit. Sambon var bortrest, det var bara jag, en god whiskey och Farenheit tills sent inpå natten. Det var och är fortfarande det bästa spelet som jag spelat på dåtidens Xbox. Jag gillade så mycket att jag mer eller mindre tvingande min sambo att spela igenom det efteråt. Något hon förvisso gjorde med glädje när hon väl insett hur kul det var, dels det där med kontrollen, att trycka på rätt knappar och dra spakarna åt rätt håll vid rätt tillfälle men också det där med att tvingas göra viktiga val i spelets story.

När jag fick reda på att samma gäng höll på med ett spel till PS3 vid namn Heavy Rain och som i princip var samma sak ... fast mycket bättre. Så var jag inte jag långsam med att peppa. När jag väl fick spela igenom spelet tidigare i år så var det faktiskt ungefär samma scenario som med Farenheit. Sambon var bortrest men istället för att sitta insnöad i ett litet hus på landet så satt jag nu instängd i min lägenhet i Centrala Gävle med totalt ösregn ute. Det vräkte ned, himlen måste varit vidöppen. Kul det där med hur det verkliga vädret medan jag spelade, matchade både Farenheit och Heavy rain. Snöstorm under Farenheit och ösregn under Heavy Rain, coolt!

Heavy Rain är ett riktigt riktigt bra spel. Grafiken är ursnygg och musiken för genast tankarna till en stämningsfull thriller som Sev7en eller någon liknande. Kontrollerna och alla dessa val man tvingas göra är kvar från föregångaren Farenheit, det är ju framförallt de elementen som gör de båda spelen till vad de är. Jag älskar hur storyn sedan påverkas och utvecklas olika beroende på hur du valt att gå vidare i vissa valsituationer. Ja, detta får bli årets tredje bästa. Trots att jag verkligen älskar spelet så kan jag ändå inte låta bli att tänka på att jag faktiskt hade väntat mig ännu mer. Jag hade velat se mer, eller rättare sagt mer intensiva, quick-time-events, ja alltså såna scener där man måste trycka på rätt knappar på kontrollen vid rätt tillfällen. Heavy Rain är ju ett bättre spel på alla sätt och vis, men Farenheit imponerade ändå just då, mer än vad Heavy Rain gjorde i år. Vilket naturligtvis berodde på att Farenheit var före.

Nu handlar ju detta inlägg om att Heavy Rain får min röst som tredje bästa spel i år även om det samtidigt blev lite av en hyllning till föregångaren Farenheit :)

//Mattias

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen "Årets spel enligt svenska spelbloggar", där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin 'Årets spel. 3:e plats': Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi och Spelvärldspareringar.

22 Dec 2010