Årets näst bästa spel

Holy crap! Det är bara en dag kvar till jul, och vi har inte packat alla paket än, griljerat skinkan, pyntat granen, bakat pepparkakor, druckit glögg, skrivit önskelista till tomten eller bestämt oss för om vi ska inleda med ”Vi äro musikanter” eller ”Räven raskar över isen”! Men vad gör det, vi har i alla fall bestämt oss för vilket som är årets näst bästa spel.

Tobias – Mass Effect 2

Med tanke på att jag anser att Mass Effect är ett av tidernas bästa spel någonsin så var mina förväntningar otroligt stora inför uppföljaren Mass Effect 2. Jag hade besökt alla planeter och hittat alla hemligheter i det första spelet, samt spelat det medelmåttiga dlc:et som hade släppts. Så när jag hade fått hem Mass Effect 2 förklarade jag enkelt och sansat för min sambo att jag inte skulle vara tillgänglig på några dagar. Nu var det bara Commander Shepard som gällde.

Det som jag har varit mest imponerad över är den otroligt välgenomarbetade världen som BioWare har lyckats att skapa. Som gammal bordsrollspels-räv skulle jag inte bli förvånad om vi i framtiden kommer att få se ett penna-pappers rollspel baserat på spelet. I uppföljaren finns det dessutom ännu mer att grotta ner sig i och jag misstänker att jag inte lyckats läsa allting som finns att läsa. Även stridssystemet var uppdaterat, vilket jag visserligen inte tyckte var så illa i första spelet. Dock ska jag tillägga att jag inte har gått tillbaka till det första spelet efter att lirat Mass Effect 2, så skulle jag återgå till föregångaren skulle jag kanske tycka att det blivit en förbättring alternativt försämring.

Storyn behöver jag nog inte prata så mycket runt, det har så många andra redan gjort och jag kan inte mer än hänga på hyllningskören. Även karaktärsgalleriet har utvecklats, även om jag gärna hade sett mer av min favoritkaraktär Wrex. Grunt är helt enkelt inte lika ball. Hur som haver, har ni inte spelat serien så finns det ärligt talat inga ursäkter. Speciellt inte nu när spelen även släpps på Playstation 3.

Mattias  – Mass Effect 2

Liksom igår så fortsätter jag idag att hålla med Tobias om topplistan och placerar Mass Effect 2 på en andra plats. Vi har ju inte pratat ihop oss överhuvudtaget men jag börjar tro att min och Tobias topp-3-lista kommer att vara identisk, vi får se.

Själv spelade jag igenom både första och andra spelet i år och jag älskar förbättringarna i uppföljaren. Faktiskt så är det ett rejält lyft vad det gäller grafik, kontroller och flera andra saker. Det skulle vara jäkligt trevligt att få spela första spelets story med tekniken från uppföljaren.

Precis som Tobias så tycker jag det är synd att inte Wrex har en större roll, men det var kul att se honom igen. Dock så har jag funnit ett par andra karaktärer ME2 som jag tycker väldigt mycket om. Medan några andra karaktärer knappt fick vara med under min första genomspelning.

Jag älskar verkligen Mass Effect 2 och jag kan knappt vänta på 3:an, sista delen i serien. Dialogerna och alla val som du måste göra under spelets gång, som sedan påverkar ditt äventyr beroende på hur du valt är ju det som gör Mass Effect 2 så himla kul. Men inte nog med detta, de har dessutom lyckats få striderna i spelet så jäkla bra, rollspelet liksom pausar i striderna och istället hamnar man i ett bra shooterspel, en riktigt bra balans måste jag säga! Det finns så mycket att säga om ME2 och del har redan sagts i bland annat tidigare "årets-spel-inlägg" där jag utser spelet till att vara årets rollspel och att ha årets story. Resten får vi ta i ett annat inlägg annars orkar nog tyvärr ingen läsa igenom detta.

Lyllo er PS3-ägare som suktat efter detta tidigare Xbox 360-exklusiva spel, snart får ni ta del av härligheten. En uppdaterad härlighet dessutom!

Årets näst bästa spel är Mass Effect 2. Det skall tilläggas att en väldigt väldigt stor del av mig ville sätta Mass Effect 2 och Shepard på förstaplatsen men precis som i spelet så måste man ibland göra svåra val där båda alternativen känns lika rätt eller lika fel.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen "Årets spel enligt svenska spelbloggar", där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin 'Årets spel. 2:a plats': Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi och Spelvärldspareringar.

23 Dec 2010