Årets spel 2010

Ja, då var det äntligen dags för det absolut sista inlägget i bloggserien "Årets Spel 2010" i vilket vi naturligtvis korar årets spel 2010. Tobias har varit snabbare än mig med att skriva ned sina inlägg här på slutet men nu tar jag på mig kaptenshatten och skriver först!

Från en början så pratade väldigt många och även jag själv om hur himla mycket bra spel det kommit i år. Men så här på sluttampen av bloggserien så pratade jag och Tobias om hur man i princip visste redan innan vilka 5 spel som skulle hamna i topp 5 nu i slutet av bloggserien. Något som fick oss att fundera över om det verkligen varit så himla grymt spelår egentligen? När man kan räkna dom 5 bästa spelen utan problem. Kan det kanske vara så att det kommit några skitbra spel och inte så många ... bra? Nåja, ett mycket bra spelår HAR det i alla fall varit, även om det kanske inte var så bra som i alla fall jag själv tidigare inbillat mig.

Mattias - Red Dead Redemption

Till att börja med så vill jag påpeka att första platsen egentligen borde varit delad mellan Mass Effect 2 och Red Dead Redemption. Men som jag skrev i gårdagens inlägg om årets näst bästa spel, ett beslut måste fattas och det vore lite fegt och tråkigt att ge spelen en delad första plats, orättvist på något sätt. Båda spelen är ju väldigt väldigt bra men ändå helt olika varandra. Mass Effect 2 är verkligen ett grym kvalitativt spel som gör allting tekniskt rätt och mer därtill. Medan Red Dead Redemption tack vare sina vackra miljöer och Marstons story tillsammans med den stora friheten i den öppna världen ger en mer genuin känsla av att det faktiskt är ett spel. Dessutom så är det ett westernspel! Va, att det inte kommit ett bra westernspel tidigare. Ok, Gunsmoke och Goldrush räknas inte, de hör till det förgångna.

Förutom de mer uppenbara sakerna så har spelet ett bra soundtrack som verkligen ger extra stämning till spelet, ni som kört igenom det vet vad jag pratar om. Det enda jag egentligen har att klaga på med Red Dead Redemption är multiplayerläget, där hade jag förväntat mig, eller snarare hoppats på någonting helt annat. Många har klagat på spelets längd, att det är för långt. Jag håller inte med, till viss del kan jag väl göra det men istället för att göra spelet kortare så kunde man försökt att kanske ta in en till ort få in ytterligare något element som givit spelet större variation i slutskedet, då hade det varit ännu mer perfekt!

Hur som helst, hatten av för Rockstar Games och Red Dead Redemption, jag ser fram emot att lira LA Noir nästa år! Toppar ni Red Dead med det så har spelet en säker plats i topp-2-listan hos mig nästa år!

Sist men absolut inte minst,

GOD JUL!

//Mattias

Tobias – Red Dead Redemption

Great minds think alike, eller hur är det man brukar säga? Det ska väl tilläggas att vi ärligt talat inte pratat igenom våra val innan vi skrivit våra texter. Det verkar helt enkelt som att jag och Mattias har väldigt liknande smak. I alla fall när det kommer till årets skörd av spel.

Ända sedan jag satte tänderna i GUN har jag längtat efter en uppföljare. Eftersom jag tyckte att Red Dead Revolver var ett ganska trist spel så var det inte som att jag från början jublade av glädje när den spirituella uppföljaren Red Dead Redemption utannonserades. Men jag var ganska snabb med att ändra min uppfattning. Även om jag inte är överförtjust i GTA-serien så älskar jag sandlåde spel som t ex Bully, The Godfather och The Saboteur. Jag är dessutom barnsligt förtjust i western-genren, så att få ett spel som innehöll båda delarna var som en våt dröm. Och inte blev jag besviken heller.

John Marston kan verka ganska kall och tråkig i början, men samtidigt är han lite av en antihjälte som jag fastnade för ganska snabbt. Han har en trasig historia och man får inte reda på allting från början när det gäller hans bakgrund och familj. Att följa John på sin resa för att få återse sin familj var helt makalöst, och än bättre var det när man fick reda på att det var inte slut efter det. På sin resa möter man dessutom massor av intressanta karaktärer och sidouppdragen känns aldrig tråkiga och bidrar ärligt talat ännu mer till stämningen.

Spelet lyckas även få till en magisk atmosfär med sin grafik och musik. Det var ändå det här spelet som jag valde till årets musik och det märks verkligen att musiksskaparna tagit sitt arbete på högsta allvar. Precis som så många andra redan skrivit är det en speciell känsla att rida upp på ett berg, se ut över dalen, höra åskan dundra i fjärran samtidigt som ett ensamt munspel spelar en stillsam melodi.

Det skulle inte förvåna mig om Rockstar Games släpper en uppföljare i framtiden, men det kan likaväl gå samma öde till mötes som Bully, ett annat fantastisk spel från samma studio. Bara tiden kan utvisa resultatet.

Självfallet vill även jag önska en riktigt:

GOD JUL!

//Tobias

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen "Årets spel enligt svenska spelbloggar", där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin 'Årets spel. 1:a plats': Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Gaminggrannar, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

24 Dec 2010