Årets Musik/Ljud

Hade kategorin varit ”årets låt” hade det utan tvekan varit ”The Poet and the Muse” av Poets of the Fall. Men nu är det inte så, utan istället har jag försökt titta på helheten när det gäller musiken, samt ljud, och där lyckas inte Alan Wake riktigt ta sig hela vägen, även om det har ett riktigt bra soundtrack med många kända och stämningsfulla låtar, så räcker inte för att göra helheten. Ett spel kan inte bara leva på ett antal enstaka låtar, även bakgrundsmusiken är en viktig faktor för att ge den där extra känslan till olika händelser eller halvtrista transportsträckor.

Årets Musik: Red Dead Redemption

Det börjar nästan bli tjatigt, men Rockstar gjorde mycket rätt i och med Red Dead Redemption. Både en intensiv handling, en hyffsad kontroll, stor värld, vackra landskap och även ett riktigt bra soundtrack. Musikskaparna Woody Jackson och Bill Elm lade ner mycket energi på att få fram musik som kunde härröra tillbaka till gamla tidsperioden, vilket kan ses på en bakom kulisserna film om själva musikskapandet i spelet. Mycket inspiration har tagits från gamla westernfilmer och tillsammans med låtar skapade av t ex José González och Ashtar Commando skapades ett soundtrack som bidrog otroligt mycket till stämningen i spelet. Nu hoppas jag bara att jag ska kunna få tag i den assnygga vinylskivan som släpptes!

Runner-Up: Scott Pilgrim vs. the World – The Game

Anamanaguchis fantastiska hyllning till NES-tiden är helt briljant. Passar underbart med spelets pixliga grafik och jag kan sitta i timtals och bara lyssna på låtarna i sig.

Årets Ljud: Limbo

Man kan tvista hur länge som helst om Limbo har någon musik eller inte. Oavsett vilket skapar ljudet en fantastisk atmosfär. Vindbruset, springande fötter, droppande vatten, allt skapar en magisk symbios tillsammans med den avskalade grafiken. Man behöver inte dunka på med massor av ljudeffekter. Oftast är det mer skrämmande med själva tystnaden och man kan säga väldigt mycket med nästan ingenting.

Runner-Up: Fallout – New Vegas

Egentligen har de återanvänt väldigt mycket av både musik och ljud ifrån Fallout 3, men de lyckas verkligen skapa en känsla av ensamhet och öde landskap i det ekande ljudet.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen "Årets spel enligt svenska spelbloggar", där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin 'Årets ljud och musik': Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Munins skärvor, Onlajn, Pixelviking, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar och Xboxflickan & Nikke.

10 Dec 2010