Årets Besvikelse och Överraskning

Tittar man tillbaka på året som gått ser det överlag ut att varit ett ganska starkt spel år, där det oftast varit självklart om spelen skulle bli en succé eller total flopp. Att därför utse årets besvikelse och överraskning var svårare än jag trodde. Men efter att gått tillbaka till gamla release-listor ser jag ändå vissa spel som fick mig att höja på ögonbrynet i både positiv och negativ bemärkelse.

Årets Besvikelse: Star Trek Online

När Star Trek Online utannonserades 2008 var jag nog inte ensam om att drömma mig bort om chansen att utforska nya världar samt hamna i diplomatiska konflikter med Klingoner och Romulaner. Visserligen fick många chansen redan 2009 när betan släpptes, men det var först i februari i år som vi på riktigt fick ratta ett eget skepp i den kända rymdsåpan. Tyvärr blev mina farhågor besannade ganska snabbt. Mycket av det som i mitt tycke utgör serien försvann för att ge plats åt trista rymdstrider. För det första blev alla kapten över ett eget skepp. Kanske hade det varit tråkigt för de som inte får vara befäl, men jag hade hellre sett att man var en del av en besättning, där varje karaktär får en unik roll.

Även upptäckarglädjen blev kortvarig, då det handlar mer om vem som har det coolaste skeppet, istället för att undersöka okända planeter och hitta gamla civilisationer. Diplomatin fick mycket stryk på foten, även om det finns vissa uppdrag som går ut på att använda hjärnan mer än råstyrka, är det fortfarande striderna och det klassiska ”grinding” som står i fokus. Nej, i mitt tycke var Star Trek Online en rejäl besvikelse. Ge mig hellre ett Star Trek RPG, med möjlighet till co-op där berättelsen ligger i fokus.

Runner Up: Rune Factory: Frontier

Eftersom Harvest Moon-serien känns rejält utvattnad vid det här laget hade jag stora förhoppningar om dess kusin: Rune Factory. DS-spelet som släpptes för något år sedan var ganska roande, med sin blandning av äventyrande och trädgårdsskötsel. Uppföljaren till Wii känns däremot stelt, grafiskt horribelt och fruktansvärt enformigt.

Årets Överraskning: Limbo

Indiescenen har vuxit rejält det senaste året. Mycket tack vare nerladdningsbara tjänster på konsol, samt Iphone. 2008 startade Microsoft sin ”Summer of Arcade”. Under några veckor på sommaren släpper de helt sonika ett antal nerladdningsbara spel av skiftande kvalité, där majoriteten ändå är riktigt välgjorda. Jag hade personligen inte uppmärksammat Limbo nämnvärt, men visste att det skulle släppas under sommaren. Speciellt hade Andreas Ljungström från Radio Speltorsk tjatat om det i tid och otid. När det väl släpptes kände jag mig tvungen att ladda ner det, och blev glatt överraskad över hur välgjort det var. Atmosfären, den stillsamma musiken och noir-grafiken kändes perfekt. Många har tydligen kritiserat spelet för att varken innehålla ett narrativ eller musik, men det kunde inte ha mer fel. Även om pusseldelen ligger i fokus, känner jag ändå för den lilla krabaten som är ute och letar efter sin syster. På vissa ställen är spelet till och med riktigt läskigt. Limbo tillhör helt klart ett av mina favoritspel från sommaren som gick och jag minns tillbaka på det med värme. Har du inte spelat det har du verkligen missat en liten pärla som troligen är perfekt att lira i skenet från adventsstaken.

Runner Up: Scott Pilgrim vs. The World – The Videogame

Jag kände ärligt talat inte till Scott Pilgrim innan jag hörde talas om filmen. Jag hade inte heller följt spelet som skulle släppas, men när jag fick se slutresultatet och höra musiken kunde jag inget annat än småle. Scott Pilgrim vs. The World är verkligen en kärlekshyllning till den gamla 16-bits eran.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen "Årets spel enligt svenska spelbloggar", där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin 'Årets överraskning och besvikelse': Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Gaminggrannar, Gamingmama, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

1 Dec 2010