Årets Bärbara

Jag känner att jag egentligen inte kan göra kategorin helt rättvisa. Det är många bärbara spel som släppts i år som jag inte lyckats lägga beslag på ännu, så därför utgår jag helt och hållet från de som jag känner till och faktiskt har hunnit testa. Det har även varit ett starkt år för spel som släppts till mobiltelefoner, tillskillnad från stackars PSP:n som återigen fått släpa efter med riktigt heta titlar.

Årets Bärbara: Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth

Det femte spelet i Ace Attorney serien räknas förmodligen mer som en spin-off än en regelrätt uppföljare. Istället för att befinna sig i rättsalen utspelar sig kapitlen mer ute på brottsplatserna och påminner en hel del om gamla hederliga peka-klicka spel. Kanske var just därför jag fastnade lite extra för spelet. Jag har bara sedan tidigare spelat det första spelet i serien, även om jag mycket väl vet att övriga delar är förbaskat bra. Personligen tycker jag att Capcom gjorde helt rätt i att gå en lite annorlunda väg med Miles Edgeworth, så att de inte fastnar i ett och samma spår vilket är en lätt fälla att hamna i. En fälla som Capcom vanligtvis hamnar i.

Att spela som Miles Edgeworth känns intressant, även om han i vissa stunder verkar ganska velig och fånig. Men det hör väl den japanska kulturen till. Även ljudeffekterna kan i början vara rejält irriterande och överdrivna, men efter ett tag vänjer man sig. Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth är ett måste för alla Nintendo DS ägare.

Runner-up: Plants vs. Zombies

Ett spel som egentligen släpptes redan förra året på PC, men som kommer till sin fulla rätt på Iphone. 22 spänn är dessutom löjligt lite för ett av årtiondets bästa bärbara spel.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen "Årets spel enligt svenska spelbloggar", där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin 'Årets bärbara': Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Onlajn, Pixelviking, Spelgubben, Spelografi och Xboxflickan & Nikke.

14 Dec 2010