Årets Äventyr

Att välja ett ”äventyrsspel” är ett härke. Det som på engelska kallas adventure-games tillhör det som på svenska är känt som peka-klicka äventyr. Just det var tydligen diskvalificerat i denna bemärkelse. Så därför har jag plockat ett spel som jag tycker är ett mellanting av äventyr alá matiné och klassisk peka-klicka.

Årets Äventyr: Heavy Rain

Läser man på Wikipedia så räknas Heavy Rain in i genren ”Interactive Drama”, vilket är väl en ganska bra beskrivning. Det plockar mycket likheter från de klassiska Sierra eller LucasArts äventyren i form av att gå runt och undersöka olika saker i den miljö man befinner sig, vilket inte brukar vara vanligt i interaktiva spel som t ex Dragons Lair eller Space Ace som kvalar in i samma genre. Samtidigt får vi en välskriven handling som för oss framåt mot jakten på Origami mördaren Genom att blanda in flera olika livsöden blir det en bra variation och jag satt hela tiden på helspänn över vad som skulle komma härnäst. Om inte Heavy Rain räknas som ett äventyr, så vet inte jag vad som gör det.

Runner-Up: Enslaved: Odyssey to the West

Jag hade ärligt talat inte hört så mycket om Enslaved innan det släpptes. Jag hade dock svårt att slita mig från spelet, och ville hela tiden få reda på hur det skulle få gör Monkey och Trip.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen "Årets spel enligt svenska spelbloggar", där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin 'Årets äventyr': Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar och Xboxflickan & Nikke.

17 Dec 2010