Your friendly neighborhood video-game character: Spider-Man

Efter succén med Fantastic Four ville Stan Lee och Steve Ditko, båda anställda av Marvel Comics, skapa en ny superhjälte som tonåringar skulle kunna relatera till. Året var 1962, efter att övertalat Martin Goodman, dåvarande utgivare på Marvel, att ge den väggkrälande Spider-man en chans i den döende tidningen Amazing Fantasy var förlagets överlägsta mest kända och inkomstbringande superhjälte ett faktum. Han har sedan dess figurerat på tv, film, brädspel, godis, samlarkort och inom kort som musikal. Det tog inte heller lång tid innan den trikåklädda tonåringen gjorde sitt intåg i tv-spelens värld. Inför releasen av Spider-Man: Shattered Dimensions tänkte jag att vi skulle kika på några av de spel som släppts under åren.

Det kommande Shattered Dimensions är det 29:e spelet i i ordningen med Spindelmannen i huvudrollen. Det första spelet släpptes så tidigt som 1982 till Atari2600 under namnet Spider-Man. Ett ytterst enkelt spel där det gäller att klättra upp för en skyskrapa för att desarmera en bomb utsatt av Green Goblin. Något direkt slut verkade inte finnas, utan när bomben var desarmerad fick man börja om på en ännu större skyskrapa och påbörja sin klättring till toppen återigen.

Då är det andra spelet i serien betydligt mer intressant. Under början av 80-talet släpptes tre textäventyr under namnet Questprobe med The Hulk, Spider-man och Human Torch/The Thing från Fantastic Four, alla skapade av Scott Adams som specialiserat sig på just textäventyr. Tanken var att det skulle bli sammanlagt tolv delar i serien, men då Adventure International som gav ut spelen gick i konkurs 1985 fick världen nöja sig med fyra superhjälteöden. Några år senare gick det vilda rykten om att Sierra hade köpt rättigheterna till att göra ett peka-klicka äventyr med Peter Parker i huvudrollen. Om de verkligen fanns planer på ett Sierra spel eller inte, tvistar än de lärde.

Det sista spelet att släppas under 80-talet hade både Spider-Man och Captain America i huvudrollen. Spider-Man and Captain America in Doctor Dooms Revenge liknande mer ett fightning-spel än äventyr. Spelet drevs framåt genom olika serierutor, och varvades med att antingen Spindelmannen eller Captain America var tvungen att slåss på tu man hand mot diverse fiender tills de står öga mot öga med Doctor Doom själv. Spelet fick aldrig någon större uppmärksamhet. Mycket kritik riktades mot stela animationer och lika stel kontroll. Dessutom var spelet väldigt kort.

Under 90-talet släpptes åtskilliga Spider-Man spel till NES, Gameboy, SNES, Sega Mega Drive och Sega CD. Majoriteten påminde en hel del om spel som Final Fight eller var äventyrsspel där diverse kända superskurkar skulle spöas på ett eller annat sätt. De som kan vara värda att nämna är The Amazing Spider-Man från 1990, Spider-Man/X-Men: Arcades Revenge från 1992 och Spider-Man: Web of Fire från 1996

The Amazing Spider-Man var betydligt mer pusselorienterat än både tidigare och senare spel. Spelet släpptes till Amiga, PC, C64 och Atari. Det var även första spelet där Mary Jane dyker upp, som självfallet kidnappad av den mystiske Mysterio som med sina hallucinationskrafter skapat en borg med åtskilliga rum fulla av dödliga fällor. Gick man dessutom tillbaka till ett rum man redan varit i, så kunde man ge sig sjutton på att där fanns ett helt nytt rum istället. Spelet innehåller dock en glitch, som gör att man kan klara det på under en minut.

I spelet Spider-Man/X-Men: Arcades Revenge delar Spider-Man äventyret med medlemmar ur mutantgruppen X-Men. Spelet börjar med att man styr Spindelmannen för att efter det fritt välja mellan olika banor med mutanterna, för att slutligen återigen träda in i rollen som den rödklädda skämtaren i en envig med superskurken Arcade Det lustiga är att detta är ett av de få spel där Arcade finns med. Han är nämligen en av de mest populära superskurkarna i Marvels Universumet. Utöver Arcade´s Revenge har han endast figurerat i X-Men: Madness In The Murderworld samt hyffsat nya Marvel: Ultimate Alliance.

Det sista spelet att nämna under 90-talet är Spider-Man: Web of Fire. Inte för att det var ett särskilt bra spel, tvärtom. Utan för att det var ett av de sista spelen att släppas till Sega 32X och är därav hett eftertraktat. En komplett version kan lätt generera mellan 150 och 200 dollar på Ebay. Spelet i sig var som sagt ganska uselt. Det hade lika gärna kunnat släppts på vanliga Mega Driven, och tog inte till vara den extra kraft som 32X:en kunde tillföra.

År 2000 kommer det spel som länge skulle ses som det bästa Spider-Man spelet på väldigt länge. Det skapades av Neversoft och släpptes till Playstation samt Nintendo 64 under namnet Spider-Man, för att kort senare portas till PC samt Dreamcast. Spelet använde sig av samma motor som Tony Hawk´s Pro Skater och var för sin tid väldigt realistiskt. För att förhöja upplevelsen ännu mer anlitade spelskaparna röstskådespelarna från de två tecknade spindelmannen-serierna som gick samtidigt på tv. Något som idag skulle ses som en självklarhet var riktigt stort på denna tid.

2000-talet har i annat fall mest bestått utav filmlicense-spel, med Tobey Maguire i huvudrollen. De har visserligen varit kompetenta spel, där andra spelet i serien fått mest uppmärksamhet. Dock känns de såhär i efterhand mest som en axelryckning. Dessa har varvats med Ultimate Spider-Man, baserat på den nystart som Mark Bagley och Brian Michael Bendis lyckades få igenom. Egentligen är det samma historia som The Amazing Spider-Man, men efter 40 år ansåg man att det var svårt för nya läsare att följa med i historien. Så Marvel startade om allting på nytt. Peter Parker var tillbaka på ruta ett och blev återigen biten av en genmanipulerad spindel.

I det senaste spelet Spider-Man: Web of Shadows får spelarna chansen att tampas med Parkers inre demoner. Genom att göra olika val under spelets gång finns det sammanlagt fyra olika slut att låsa upp. Beroende på hur god eller ond du har varit. Ett tema som verkar blivit väldigt populärt de senaste åren.

Nu vänder vi dock blickarna framåt mot det kommande Spider-Man: Shattered Dimensions där vi får ta rollen som fyra olika spindelmannen. Själv är jag grymt sugen på att se hur de har lyckats med Noir versionen, då den känns helt klart som den mest intressanta versionen på flera år.

Hoppas att ni tyckt att det varit kul att läsa om några av alla de olika spel som släppts med den nätsvingande superhjälten. Är det något speciellt spel som ni skulle vilja tipsa om som jag glömt att ta upp? T ex har jag inte nämnt något om de spel där Spider-Man gör en cameo-roll eller spel som Marvel vs. Capcom där han beblandar sig med diverse andra superhjältar för att göra upp om vem som är hårdast i galaxen.

8 Sep 2010