Årets Ögonblick

Årets Ögonblick

Dec 8, 2010
21 Kommentarer

Kan tänka mig att många denna gång pekar ut ett specifikt spelögonblick när de har varit med om en fantastisk vacker, speciell eller känslomässiga scen i spel. Samtidigt hoppas jag att det är någon mer än mig som lyfter fram det ögonblick som mest etsats sig fast hos mig från den gångna året.

Årets Ögonblick: Blog ‘Em Up ber spelsverige om hjälp

Den 10:e februari skrev Michael Gill ett av de mest gripande inläggen på bloggen Blog ‘Em Up. Det handlar om Gustav 12 år som var svårt sjuk i cancer. Han låg på CAST-avdelningen (Centrum för Allogen Stamcellstransplantation) på Karolinska Universitetssjukhuset. Hans mor hade hösten innan lyckats få ihop 100.000 kr i en insamling för att kunna införskaffa tv-spel och tv-apparater till avdelningen. Tyvärr visade det sig först att pengarna inte kunde användas till det som det var ämnat till från början. Michael och resten av redaktionen gick då ut med en uppmaning till hela spelsverige att dela med sig av sina konsoler, spel, tillbehör och tv-apparater för att göra livet lite roligare för de personer som låg på avdelningen. Responsen var helt makalös och rörande, både privatpersoner och företag skickade allt de kunde undvara och desto mer.

Gustav hann tyvärr aldrig vara med och se allting. Gustav gick bort fyra dagar senare, men vad jag förstår kom det in otroligt mycket till sjukhuset. Så pass mycket att de knappt visste var de skulle göra av allting. De fick tydligen även tillgång till pengarna som samlats in tidigare, så att de kunde köpa in massor av tv-apparater. Själv samlade jag och min sambo ihop en låda full med spel och en Nintendo DS som vi skickade vidare. Hela uppmaningen kändes så rätt. Tack Michael Gill och resten av Blog ‘Em Up som gjorde oss uppmärksammade på situationen.

Runner-Up: John Marston kommer till Nuevo Paraiso

Att landstiga på den mexikanska gränsen och sakta rida in mot land, samtidigt som regnet börjar smattra mot marken, åskan sprider sig över himlen och ”Far Away” spelas av Jozé González var riktigt magiskt.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets ögonblick': Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Onlajn, Pixelviking, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar och Xboxflickan & Nikke.


About the Author

admin

Comments:

 1. Det är så bra och fint att du just valde detta ögonblick, själv så tänkte jag inte utanför boxen och fokuserade mest på ögonblick i spel, Men det glädjer mig att du gjorde det och att just detta fick bli årets ögonblick :)

 2. Det här hade jag nästan glömt bort, men kul att du tog upp det. Oerhört fin grej att göra av alla som bidrog eller åtminstone skänkte sina varmaste tankar till projektet!

 3. Ah, det minns jag mycket väl.
  Nu spoilar jag lite men jag har redan skrivit detta inlägg som publiceras den 19:e under den valfria kategorin. För jag tycker detta initiativ var (och är) det bästa i år.

  Solklart ett av årets ögonblick :)

 4. Ja, det är var ett trevligt ögonblick och värt att uppmärksamma!

 5. […] This post was mentioned on Twitter by Angelica Norgren and Mattias Andersson, Onlajn.se. Onlajn.se said: Nytt på Onlajn.se: Årets Ögonblick http://www.onlajn.se/2010/12/arets-ogonblick/ […]

 6. Ett mycket bra val som ”Årets Ögonblick” av Tobias som skrivit inlägget och även jag står för detta som Årets Ögonblick.

 7. Den riktiga kudosen ska ju gå till Blog ‘Em Up som tog initiativet till denna fantastiska händelse. :)

  • Såklart! :)

 8. Ett väldigt bra val, skönt att någon tänker på annat än just spel!

 9. Mycket bra val måste jag säga. Och oväntat. Skönt med någon som tänker utanför boxen.

 10. Oj, ja… vad kan man säga, svårslaget. 10 februari hade jag fortfarande inte börjat läsa så många bloggar som jag gör nu (hade precis fått barn) men detta verkar ha varit ett väldigt beundransvärt tilltag. Påminner om Penny Arcades ”Child’s Play”, vilket jag också tycker är fantastiskt bra.

 11. Ok Tobias… Nu förlåter jag dig för att du förorenade mina öron med Rod Stewart. Det här var ett initiativ som vi alla behövde bli påminda om. :)

  • Du är allt för godhjärtad Sofia ;)

 12. @Pixelviking, Låter oförlåtligt, men det kan ju bara du avgöra ;)

 13. Oj, det var fint. Samtidigt som det är roligt att det uppmärksammas så känns det nästan lite hemskt att vi (Blog ‘em up) får uppmärksamhet för det – man känner sig lite som en opportunist. De som bör uppmärksammas är alla företag och privatpersoner (privatpersoner i synnerhet) som bidrog till insamlingen. Och ännu viktigare: alla modiga barn (och vuxna) som måste spendera veckor på CAST-avdelningen och uthärda modern tids värsta sjukdom.

  • Tror verkligen inte att folk ser er som opportunister, utan er så hade det kanske inte uppmärksammats alls! :)

  • Tobias har helt rätt. Visst ska ha alla som bidrog ha en eloge. Men utan er hade det sannolikt inte hänt!

 14. Värt!
  Ett finfint initiativ som förtjänar all uppmärksamhet och fick många att tänka till. Även mig, som då var nyligen stamcellstransplanterad. Så spelinsamlingen fortsätter oförtrutet. På luciadagen kör jag nästa stora laddning av inkomna pussel, bräd- och TV/dataspel till barnsjukhuset i Uppsala. För en om möjligt kul jul för dem som tvingas tillbringa den i skyddsisolering i steril miljö. Det är aldrig för sent att hjälpa till.

  • Det har du helt rätt i!

 15. Bra val. De och alla inblandade gjorde ett bra jobb.

 16. Att välja ett spelrelaterat ögonblick som detta är självklart :) visste inte om det här, om jag visste hade jag bidragit helt klart. Bra gjort av alla inblandade, mera sånt här

Svara
 • Twitter feed loading...